Friday, November 5, 2010

BERITA - Saman ekor aniaya pengguna

KUALA LUMPUR – Pelaksanaan saman ekor dilihat tidak mampu meningkatkan kesedaran pengguna untuk mematuhi peraturan lalu lintas, sebaliknya hanya membuatkan pengguna merasakan diri mereka dianiaya.Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Dr. Ahmad Zaki Ismail berpendapat, saman ekor adalah saman yang tidak adil kerana dikeluarkan tanpa pengetahuan pengguna.
“Saman seharusnya dibuat secara terang-terangan dan dikeluarkan di tempat kejadian, bukannya mengambil kesalahan orang lain secara sorok-sorok, kemudian dihantar melalui pos.

“Saman yang diambil dengan cara menyorok ini dilihat seperti hendak menganiaya, bukannya memberikan kesedaran kepada pengguna dan ini sangat tidak adil,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Akhbar semalam melaporkan bahawa kerajaan tidak bercadang menghentikan tindakan mengeluarkan saman ekor kepada pesalah trafik.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop berkata, saman ekor adalah notis saman yang dikeluarkan oleh mahkamah kepada pesalah jalan raya yang ingkar terhadap Notis POL 170A yang dikeluarkan ke atas mereka oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Wan2day - Kes macam ni, boleh dikategorikan kes pukul curi. Tumbuk-tumbuk pastu lari. Samalah tembak-tembak kereta, surat sampai. Boleh jamin ke alat penempak had laju tu baik?? Ada tak dimaklumkan kemampuan penembak had laju tu pada umum. Apa yang aku risau, sekiranya kawasan had laju 90 km, tapi si penembak laju dapat kesan 100 km. Sedangkan meter kita 90 km. Tak ke naya.. Itu yang aku ragui tentang alat penembak had laju ni. Kami yang bekerja sebagai ukur tanah pun ada tempat dan waktu harus diuji alat2 penembak jarak dan bering. Dan disahkan kepada Jabatan Ukur sendiri. Itu dari segi kemampuan alat. Dan pastikah kita melalui jalan itu. Bayangkan kalau samannya tahun 2002, surat sampai tahun 2010. Amacam..?? Boleh tau ke kita lalu jalan tersbut..Bukan apa, kalau kes2 naya macam ni, kami yang miskin ini lah jadi mangsa. Ibarat macam kena pau ikut belakang...

1 comment:

usop_zali said...

luahan perasaan seorang pengguna jalan raya yg lama dipendam...besa la, kereta saga "ganas" msti la polis nk "tembak"...hehe

HAKCIPTA TERPELIHARA WAN2DAY 2010