Friday, April 8, 2011

SEMBANG - Conteng-conteng..


Bismillahirrohmanirrahim..

Alhamdulillah... tidak lagi biarkan blog ini dibiarkan tanpa sebarang 'comot-comotan'. Nampak statik hampir sebulan. Rasa diri terpanggil melaksanakan tanggungjawab sebagai pemilik blog yang tak seberapa.
Syukur pada Allah, masih lagi mempunyai nafas naik turun. Masih lagi merasai graviti dibumi Allah ini. Masih lagi Allah memberi peluang untuk mengutip segala harta dan bekalan ke destinasi yang abadi. KepadaMu Ya Allah aku mengharapkan kesudahan akhir hayatku yang baik. InsyaALLAH..


Terkenang-kenang...
Adakah kita masih tersenyum mengenangkan kisah hitam kita..?Kadangkala ianya merupakan fitrah manusia, rasa 'indah' akan kisah-kisah lama. Hakikatnya, yang lalu merupakan sejarah. Di mana sejarah yang boleh kita ambil pengajaran dan iktibar. Di mana silap kita..?? Post mortem kesilapan yang lalu. Cuma mengharapkan ihsan Allah, yang tak terputus berdoa akan perubahan agar ianya berkekalan hingga bertemuNya. Janganlah terlampau yakin yang mungkin perubahan bersifat sementara di atas ujian yang Allah berikan. 
Berdoa..
Memang benarlah.. doalah senjata paling tepat sasarannya. Tidak sekali terkandas. Berdoalah merupakan dialog kita dengan Allah. 
"Wahai kaum kami! Sahutlah (seruan) Rasul (Nabi Muhammad) yang mengajak ke jalan Allah, serta berimanlah kamu kepadanya, supaya Allah mengampunkan sebahagian dari dosa-dosa kamu, dan menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Al-Ahqaaf 46:31)

Kesan.
Apabila kita melalui jalan sukar ketika dahulu, dan kita nampak akan di mana rosaknya waktu itu. Memang ada keciciran yang kita lupa atau memang sengaja tak ambil tahu. Jadikan lah pengalaman kita sebagai motivasi diri. Bahkan sebagai modal untuk mengajak kawan-kawan dan masyrakat ke arah kebaikan. Sebenarnya kerja-kerja dakwah bukanlah terletak pada sesetengah jemaah2 yang popular bahkan untuk ustaz2. Selagi nama dan dirinya mengaku beriman pada Allah, dakwahlah pada diri khususnya seterusnya pada masyarakat. Bila kenang-kenangkan, diri kecil dan kurus ini akan tertunduk takut jua pada Allah satu hari nanti. Tiada nilainya kita ini, hatta pangkat setinggi 3 kali KLCC, harta sepenuh negeri Johor melainkan dirinya memang seorang beriman dan hebat di sisi Allah. Subhanallah..

Tiada apa sangat untuk dikongsikan posting kali ini. Merupakan titik permulaan untuk kembali agresif dalam ruang blogger ini, yang selama ini selalu kalah pada FB.. Hanya sekadar tulisan-tulisan santai, mudah-mudahan mendapat kebaikan untuk kita bersama. 

No comments:

HAKCIPTA TERPELIHARA WAN2DAY 2010