Thursday, December 1, 2011

Taubatlah wahai diri.

Sila mainkan video di bawah sebelum membaca. Terima kasih.


Aku selitkan bersama video Opick yang memberi pengertian taubat. Sangat meyentuh dan tersentap ego diri seorang 'Penyombong pada Rabbnya'. 

Pagi hari yang cukup memberi ketenangan. Permulaan untuk kehidupan seharian. Samaada hari yang baik atau hari yang penuh ujian. Mungkin pagi hari kita sudah merancang, apakah maksiat yang akan dilakukan untuk hari ini..? Benarkan, kita ini sudah dan mudah terpalit dengan dosa. Adakah tiada ruang langsung untuk menutup ruang membuat dosa.? Benar kita bukan maksum, tapi adakah mustahil bagi kita menjadikan cebisan-cebisan atau sisa-sisa kebaikan yang Rasulullah sampaikan. Pernahkah bertanya wahai hati..? Adakah kita masih mahu menjadi hamba dosa kepada syaitan dan nafsu. Atau kita saja biarkan koleksi dosa bertambah terus bertambah.
Tahukah wahai hati, bahawa ada ruang untuk mensucikan dosa..? Walaupun apa jua dosa yang telah dilakukan, ingatlah bahawasanya Allah itu Al-Ghaffar Maha Pengampun. Tapi kita sombong. Kita membelakangi Allah. Wahai hati, Allah hanya menunggumu untuk mengharapkan ihsan dan simpati kepadanya. Allah pula mengharapkan pengampunan darimu. Patutkah? Rasanya tidak layak kita menghuni di bumi Allah. Semua yang ada pada diri, harta dan sebagainya, semuanya hak mutlak Allah. Kita ini hanya hamba wahai hati. Siapakah Raja @ Rabb yang patut sembah..? Tanyalah diri wahai hati.

Andai Allah mengisytiharkan jangka hayat yang penghabisan, ketika itu berharganya mensucikan dosa. Berharganya pengampunan pada Allah. Kunci keselamatan di hadapan Allah adalah TAUBAT.. Adakan ruang untuk mohon ampun.? Memang ada. Allah menantimu wahai hati. Angkatlah tangan, tangisilah semahu-mahunya. Allah mendengar isi hatimu. Merayulah, mungkin kali terakhir untuk memohon pengampunan Allah gembira dengan taubatmu. Allah mendekatimu dengan kasih sayang kepada hambanya yang mencari redhaNya. Buanglah ego dan bersangka baiklah dengan Maha Menciptakanmu. Berserahdirilah pada Allah. Kerna pada Allah jua kita dikembalikan. Kerna taubat jua lah memberi kebahagiaan di akhirat nanti.

Ya Allah, aku berdosa padamu,
Aku mengingkari perintahmu,
Tuhan pencipta alam yang layaknya disembah,
Diriku kotor dengan dosa yang hina,
Timbangan dosaku melebihi daripada kebaikan,

Ya Allah, ampunkan dosaku Ya Allah,
Dekatilah denganku, 
Engkau berilah petunjuk dan hidayahMu padaku,
Siapakah lagi tempatku mengadu dan mohon pengampunan,
Lahirkan rasa kasih, cinta dan rinduku hanya padaMu Ya Allah.
Ampunkanlah dosaku, terimalah taubatku.


No comments:

HAKCIPTA TERPELIHARA WAN2DAY 2010