Thursday, March 22, 2012

Pemalasnya...

Syukur dan syukur, masih ada sinar dan peluang untuk mencoret di atas dinding blog ini. Sudah lama rasanya tiada catitan yang untuk dikongsikan. Setiap kali blog dibuka, rasa malas menguasai diri. Berkira-kira pula nak menghantar catitan terbaru. Mentang-mentanglah FB terpaut di hati, kini blog dibiar sepi. Saja-saja nak kongsi sikap yang membuatkan lama blog tersunyi sepi.
Bukan apa, inilah sikap yang memang ada pada segelintir manusia. Apa jua pun alasan yang dilontarkan, jawapannya hanya satu. MALAS. Tapi kenalah berpada-pada dan tidak selalu kalah. Hatta rancangan yang telah diatur, tapi bila tiba masanya sang Malas juga datang menganggu. Bukan apa, itulah sikap diri kita sendiri sebenarnya. Hendak-hendak lagi dalam melakukan ibadah. First class punya malas. Punyalah kedekut dengan diri dan Tuhan. Sikap malas ni sudah sebati dalam diri. Kadang-kadang bila berbual dengan kawan pun, jawapan selalunya malas. "Kenapa hang tak datang kelas?" Jawapnya, " Malas". Tapi benda tu dianggap perkara biasa, yang akhirnya malaslah jadi punca raja kelalaian. Tengok apa Allah firman:


"Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian."
Al-'Asr A:2
Benarkan, kalau dah semuanya jawapannya malas, semua benda dan perkara hanya jadi sia-sia. Buat benda dengan rasa malas, hasilnya juga seperti orang yang tiada daya untuk merajinkan diri. Lihat, betapa ramai yang ex SPM, semuanya malas hendak sambung belajar. Semuanya tidak nampak fikiran dan otak itu bergerak aktif. Malaskan..
Begitu juga halnya aku dalam menulis blog sendiri. Bukannya ada nama dan tempat, bahkan jauh sekali dikenali. Takkan nak tunggu jadi blogger hebat, baru nak jadi rajin yang terpaksakan? Kadang-kadang baru nak menaip, dah datang unsur-unsur malas. Tanpa fikri panjang, terus ambil langkah nanti dulu. Jadi semuanya atas sikap dan inisiatif sendiri. Yang perlu kita kena takutkan, jangan sesekali rasa malas berhubung diri dengan Allah. Malas berdoa? Malas berzikir? Malas solat? Seorang kafir pernah berkata, Sebab apakah yang menyebabkan runtuhnya akhlak dan masyarakat Islam? Sebabnya kita orang Islam khusunya pemuda, semua bersikap malas. Malas untuk ambil tahu dan mengkaji sirah Islam dan Nabi terdahulu. Salah satu juga penyebab Islam menjadi lemah, disebabkan kemalasan sikap umat Islam sendiri. Dan berapa ramaikah yang hadir untuk majlis-majlis agama dan juga kuliah di masjid-masjid.? Di situlah nilaian yang dapat ditafsirkan. Dan di situ kita lihat kenapa ummah sekarang malas dan jauh dengan agama. 
 

"Positifkan diri, hasilkan kualiti jatidiri. Pemuda yang rajin, Islam juga dipuncak gagah.No comments:

HAKCIPTA TERPELIHARA WAN2DAY 2010