Monday, September 6, 2010

BERITA - Iklan raya TV3 ditarik balik

Dari Kosmo Online (Komen Di bawah)


BABAK kanak-kanak menaiki beca terbang turut diselitkan pada iklan Aidilfitri yang ditarik balik TV3 serta-merta berkuat kuasa semalam.

KUALA LUMPUR - Ekoran penyiaran iklan Aidilfitri yang menyentuh sensitiviti penonton beragama Islam di negara ini, TV3 semalam bertindak menarik balik penyiaran iklan tersebut berkuat kuasa serta-merta.

Difahamkan iklan Sinari Lebaran itu mula disiarkan pada 2 September lalu.

Antara babak yang dianggap kontroversi ialah kanak-kanak menaiki beca terbang yang mirip kenderaan digunakan oleh Santa Claus ketika sambutan Hari Natal.

Malah ada juga babak yang menunjukkan kemunculan cahaya pelita di celah-celah kelopak bunga yang berkembang kebiasaannya dikaitkan dengan perayaan Deepavali.

Iklan yang berdurasi kira-kira satu minit itu turut menyelitkan unsur-unsur khayalan menunjukkan kanak-kanak dibawa terbang merentasi beberapa mercu tanda terkenal negara seperti Menara Berkembar Petronas, jambatan mirip Jambatan Pulau Pinang dan Menara Condong Teluk Intan.

Penyiaran iklan TV3 tersebut didakwa menimbulkan impak di luar konteks sebenar sambutan hari lebaran yang bukan dikaitkan dengan hiburan semata-mata.

Wan2day - KAYU !!... Takkan la benda simple macam ni pereka iklan ni tak sensitif..? Kalau lah dia seorang Muslim, sangatlah jahil. Sekolah tinggi2, benda macam ni tak boleh fikir. Boleh pula main2 macam ni. Tadak akai ka..? Tapi kalaulah dia kafir, tak boleh nafikan la. Memang jahil dah, nama pun kafir. Konon2 1Malaysia la... Cehh.... Semangat sangat !!!

No comments:

HAKCIPTA TERPELIHARA WAN2DAY 2010