Monday, January 31, 2011

BERITA - Keadaan pelajar Malaysia di Mesir. (Tak selamat)


>Berikut adalah beberapa mesej yang dapat aku copy berikutan rusuhan besar di Mesir. Amat menakutkan bila di amati balik mesej-mesej tersebut. Di mana melibatkan ramai pelajar-pelajar Malaysia di Mesir. Apa yang aku difahamkan, situasi di sana sudah diluar jangkaan kita. Di mana balai-balai polis telah dimusnahkan, lapangan terbang juga telah terbakar, ribuan banduan telah berjaya meloloskan diri. Dikhabarkan juga, pelajar-pelajar asing menjadi sasaran untuk segelintir-segelintir perusuh jahat untuk sasaran jahat mereka.



Mesej 1.
From my egyptian friend: i was calling my brother in law now, he told me the problem is mostly at the Mohafza Squar, and many police stations were torched.


-Savah, mansoura univbersity-


p/s: balai polis dah kena bakar, senjata semua telah dirampas, saya baru hubungi teman sy di mansurah, just before saya call tu dekat jer degan rumah dia dah ada gunshot, siap berdas das lagi tembakan- Azizi Al Fahri.
 

Mesej 2. 
assalamualaikum..

maklumat dari kenalan di mansurah:

1. sistem mushrif dilaksanakan utk protect mahasiswi, tapi keadaan tetap bahaya
2. 6000 orang banduan di mansurah terlepas, kondisi mansurah sangat tegang
3. bank dan fasiliti di bandar utama mansurah telah dibakar

maklumat dari Al Jazeera:
1. too much casualities in Mansoura, Muslim Brotherhood now mobilising for relief
2. situation is getting hot in Mansoura

dilaporkan oleh: Faidi (Konvensional Tahun 3), Azizi Al Fahri (MMPME Sem 6) 


Mesej 3.
1. ada beberapa org pelajar perubatan dari Iskandariah berjaya sampai dengan selamat ke airport Cairo (kaherah)..

2. keadaan kat airport Cairo terlalu sibuk, penuh dengan penumpang yang ingin meninggalkan mesir dengan segera..

3. pelajar melaporkan bahawa untuk sampai ke Airport Cairo dengan selamat, jangan gunakan jalan utama, gunakan jalan alternatif, jalan dalam (pada hemat dan pengalaman saya, mungkin jalan dari highway suez, jalan tu mmg sunyi dan tak ramai org kita tahu jalan tu boleh hubungkan ke Airport Cairo dari pintu belakang
 (terminal 3)..

sumber: Yaacob Hassan Ghani melalui adik beliau mahasiswi perubatan Iskandariah, Akmal Aziz (Mansurah)


Mesej 4.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita 

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

Mesej 5.
ok.. yg kat comment tu update dri kwn pompuan.. wallat die kene curi.. hilang 1000.. n die yg ckp airport kat alex dh kene bakar...
ni update dri adik sy..
keaddan amkin teruk.. polis kat alex sume dh xde.. n mmg xde rulez...
post balai polis sume dh kene bakar.. n senjata sume org awam dh curi...n banduan sume dh kene lepas... pg td adik tetibe call.. suruh call balik.. emergency... die ckp internet sume dh down.. msg pn xboleh... n time tu battery die low... suruh die charge.. worse.. die ckp xleh charge sbb power xde... skarg xsure la ade ke xde...tp klu xde.. it's a big problem... sbb satu2 cara nak contact diorg ialah call.. klu phone xde battery n xleh charge or no kredit so dh x boleh call.. n gov egypt plan nak cut bekalan air.. tp sampai skarg boleh pki lg.. xtau bile diorg nak cut..
so driorg idup dlm kegelapan...
then ATM sume xleh pki.. kedai sume xleh ttp... n ni satu masalah.. ssh diorg nak balik.. airport terdekat kat alex dh kene bakar.. thne xde duit sbb atm sume down... n brg adik cakap harga sume melambung... of course bg sy at-salat mengambik lesempatan.. call 5 saan utk 4 5 genih tu sangat melampau... xsampai seminit pn.. n harga top up pn mahal skarg.. taxi even worst.. super mahal gle...
makanan dh kurang.. n duit xleh kuar n harga melambung.. 

n ade call ustaz hakim siang td... die ckp pelajar ikut peraturan jgn kuar umah time darurat.. n difahamkan tikme darurat which is lepas pukul 4.. sume umh kene ttp lampu..

ok skarg nie.. bg sy malsalah utama kat alex ialah communication down... info x sampai dgn cepat.. x mcm mansourah.. where student idup dlm satu komuniti.. but in alex umah sume jauh2.. umah adik sy yg GMN bg tu sngt2 jauh.. n diorg tu je umah melayu.. yg lain arab.. n i bet ade rmi lg student umah jauh2 terpencil mcm tu.. where xde org malayu lain.. 
so td call kwn kat mansoura.. difaham kan.. kat alex.. sume student kene kumpul kat block mara... ade 3 block mara disediakan.. sume kene kumpul sne... ni arahan nie difahamkan dh lame 1 2 hari lps... n mslh skarg.. what the hell adik sy n housemate die ddh kat umh lg.... bkn spatutnyer sume kumpat kat bangunan mara ke.. ni nampak sngt ade student2 lain yg xtau diorg kene kumpul.. so ble kerajaan nak anta student2 nie balik.. tkt pelajar yg xtau nie tertinggal.... sy harap abg azizi dpt bg tau kat blocg.. sesiapa yg boleh contact pelajar alex.. sila bg tau utk kumpul kat bangunan mara secepat mungkin.. call ustaz hakim...

n tindakan kat mansoura.. ni kwn bg tau.. sy tny ape pcm wat..
diorg ckp.. setiap lorong syarik ade dorg laki jage.. klu de pepe bg sila call lelaki yg menjaga lorong terbabit. sume x sure siapa jg lorong siapa n no diorg...

kat alex langah keselamatan ialah bangunan mara.. n mansoura no phone setiap org jg lorong.. n cairo sy xde pepe update..

sekian.. : Akmal Aziz, Semester 4 MMPME Mansoura University

Mesej 6.
assalaamu'alaikum..azizi,
tadi baru dpt call seorang kakak thn 4,
dia kata skg mmg 24 hrs xblh keluar rumah.
kalau nk beli brg2 or mknn kene mintak tlg ikhwah/mushrif yg telah ditetapkan utk setiap rumah belikan.
and mana2 akhawat yg duk sorg2 kene pegi duk rumah org lain.
and pasal banduan and rompakan tu, polis pesan kat diorg supaya xbnyk guna lighting sgt.supaya nmpk mcm rumah tu xde org.sbb polis suspek perompak akan target rumah student malaysia.

reported by: Teem Fauzi, Semester 6 MMPME Mansoura University..
thanks to my dear colleagues for the update, this will help them in Egypt..

p/s: kalau dah pecah rumah, rompak barang, klu rumah tu rumah student perempuan, lagi bahaya.. maruah mahasiswi kita, ya Allah.. sama2 kita usaha, suarakan pada kerajaan kita untuk evacuate pelajar kita dengan segera.. US, UK, Turkey dah complete evacuation.. kita? apa kita nk buat?

Mohon doa dan kekuatan untuk semua pelajar dan warga Malaysia yang berada di Mesir. Mudahan Allah lindungi dan pelihara kalian semua.

Kebangkitan rakyat tiada siapa yang mampu menghalang. Kuasa-kuasa kerajaan yang berapa kerat, tak mampu menangani luahan jutaan rakyat. Tapi si pelahap negara Mesir, masih memekakkan telinga. Aku mengharapkan sangat kejatuhan geng-geng Husni Mubarak dan sekutunya. Diangkatkan pula Ikhwan Muslimun dalam mentadbir Mesir, selari untuk kebangkitan Arab Muslim. Bahkan dalam menjaga hak2 rakyat Palestin yang bersempadanan dengan Mesir. Jatuhnya Husni Mubarak, jahanamlah Israel Zionis Laknatullah.


Sumber2 mesej dari ariffshah.com dan krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com.


 



 


4 comments:

Anonymous said...

pegi mana duta malaysia di mesir? x buat keje ke

wan2day said...

masing2 mnyelamatkan diri..takut gak dgn rakyat kan.

Zahari Zakaria said...

salam any malaysia student di cairo, saya zahari zakaria photo editor NSTP, tolong email gambar terbaharu keadaan studentkita di cairo dan alenzandria...zahariphoto@yahoo.com atau zahari@nstp.com my , bagi sikit details bolih pakai untuk newspaper nst, berita harian dan harian metro. slam.

Mazlum Syahid said...




https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk


Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan


HAKCIPTA TERPELIHARA WAN2DAY 2010